Fläskfilé, rostade rotfrukter och tzatsiki
Ibland kan man hitta riktigt billig fläskfilé, köpte ett halv kilo för lite över 30kr. Ett trevligt köttstycke för det går att göra ganska mycket med det, jag tycker det är gott och manligt om man marierar och grillar. I marianden kan man ha vad man vill men salvia eller rosmarin passa utmärkt till svinkött och chilli om det ska va sting. Örtblandningen och köttstycket åker ner i en plastpåse med vitlöksklyftor, olja, soja, vatten (eller apelsinjuice alt. öl beroende på örtval) och lite socker/honung. Det blir godare om filén får ligga i marinaden länge men det kvittar om man e hungrig. Rotfrukterna går däremot snabbt att blanda ihop. Jag tycker rotselleri, sötpotatis, palsternacka och morot är gott att rosta. Skär i medelstora bitar och häll i back med mycket olja (ingen olivolja, olivolja ger en jobbig bismak, tål inte höga temperaturer och passar egentligen bara i sallader eller som sås, jävla myt att de ska va så bra med olivolja) och salt samt timjan och gurkmeja (för färgens skull). Rör om så rotfrukterna inte blir torra i ugnen. In i ugnen på 175 typ tills dom fått färg o e mjuka. Köttet triv också i runt 175 och tar väl en timme eller så, det ska va 65 grader i mitten om jag kommer ihåg rätt men jag brukar bara dela stycket på mitten och kolla färgen (lite rosa ska det va). Till allt kan man ha tzatsiki som kostade 15kr på saluhallen men går att göra själv också (riven gurka, vitlök, turkisk joghurt, salt o peppar), betvivlar dock att man kommer under 15kr, speciellt inte vintertid. Bon app!

Kommentarer
Trackback