Mmm det luktar grillat
En doft av grillat med en nyans av vedeldad bastu sökte sig in i näsborren och trodde först att grannarna grillade på terassen ovanför. När jag öppnade fönstret såg jag ett tjockt moln av rök komma från den lilla skogsplätten som finns alldeles intill. Förmodligen någon som inte släckt sin engångsgrill ordentligt ;)





När temat ändå är skogsbrand så glider man enkelt in på grillat och grill-käk! Här kommer recept på enkel mycket god marinad (kyckling) :D
- En thai-chilli (alt. ett par tsk sambal)
- Fyra vitlöksklyftor
- Medelstor ingefära
- Matsked veg-olja
- matsked soja
- Matsked sambal-badjak
- Lite paprika (pulver)
- Citron
Ta en plastpåse (rekommenderar ett par extra för att undvika läckage) och häll i alla ingredienser tillsammans med några fint skurna kyckling-bitar. Gärna kycklingklubbor där skinnet sitter kvar, blir gott som f*n när man grillar! Chillin, vitlöken och ingefäran kan man hacka men allra bäst blir det om man kör allt i en mortel så alla smaker kommer fram :D
Hellst ska kycklingen med marinaden stå i kylskåpet över natten men funkar bra annars också. Om man inte har citron funkar någon sur juice också bra. Det sura får köttet att bli mört. Enjoy!

Mmmmm grillsässongen är äntligen här!!! Me like!
Motivationssvacka
Faaann va jag inte vill skriva tenta på fredag. Känner mig som en vegan inlåst i dödens hus som tvingas äta en flintastek för att överleva. Måste men vill inte (...just nu). Till och med printern på skolan strejkade när jag försökte spotta ut alla föreläsningsanteckningar. Tog så lång tid att jag inte hann vänta, så nu ligger dom väl där alldeles ensama och väntar på mig, men ska dit imorn och göra ett nytt försök, kanske är dom kvar =)
Hann inte vänta för jag var på väg för att bli intervjuad (trodde jag) för ett jobb på skolan men visade sig att jag redan fått tjänsten. Eller ett jobb utan lön (antagligen), det skulle förhandlas, men jag bryr mig inte så mycket så länge det är meriterande plus att jag får helt fria händer. Gick faktiskt jävligt fort, fick ett mail i morse från han som har hand om vår utbildning om att det fanns en ledig tjänst sen svarade jag att jag var intresserad. Kanske kan det leda till att det blir ett sommarjobb som kan fylla juli månad =) Hur som helst skulle jag få en egen dator och arbetsbänk och den otroligt vänlige doktoranden som har hand om projektet ska handleda mig så att jag får lära mig sånt som annars inte ingår i studierna. Göra saker på riktigt, designa, mäta och förhoppningsvis ta fram en fungerande krets. Allt baserat på vad jag lärt mig det senaste året plus en grymt bra introduktion till vad jag ska läsa till hösten. Svårt att gå in på detaljer men om batteriet i era framtida mobiler håller längre eller om koldioxidutsläppen blir lägre så kan ni kanske tacka mig ;)
Är hungrig och sugen på grillat men grillsäsongen har inte riktigt börjat än. Det första jag ska investera i är en klotgrill helt klart, om inte SGS fixar en grill till huset.
Äntligen klar och ont i ryggen
Nu är sängen äntligen klar men står fortfarande på ett par brädor så att det inte blir fläckar på golvet (ifall all färg inte skulle torkat än). Blev fin undervattenseffekt med gardinerna och lamporna =)


Gonatt!
Dammigt värre
Igår hjälptes vi åt att slipa och måla det första skiktet färg. Gjorde klart det andra i morse och tror den högblanka finishen funkar bra som den är, alltså behövs ingen lack. Dessutom har jag lyckats kontaminera lacken med bets när jag gjorde mina go-bräden =( så den är aningen ljusbrun plus att ett riktigt bra resultat kan man bara uppnå om man spraylackerar men de funkar inte riktigt inomhus. Så här ser sängen ut just nu:


När färgen torkat ska det på ett trappsteg och "gardiner" för fönstren plus lite fancy belysning under trappsteg och bakom gardinerna =P
Det intressanta är också att vi lyckats sortera och packa om lådorna vi hade under sängen så att fyra stycken kunde slängas, alltså kommer vi ha mer plats för skit i framtiden ;) Nu ska jag på stan och köpa present till brorsan samt gardiner o belysning. Dessutom är föräldrarna på besök så det bjuds på käk hos brorsan!
Deklarationen kom väl till pass
Så var det påsklov och äntligen lite tid för vila och sådant man annars inte har tid med. Igår fick jag hjälp av brorsan att få hem skivorna till sängen, mycket tacksam. Men fortfarande mycket som ska göras innan sängen är klar. Idag satte jag i varje fall skivorna på plats. Måtten stämde sådär...men efter lite finjusteringar och två tubar spackel blev resultatet såhär:


Notera deklarationsblanketterna ;) Gör det på nätet vilket fall...bara slös med papper att skicka ut till alla. Nästa steg är slipning (absolut det tråkigaste och dammigaste momentet!) sedan ska det på två lager högblank vit och sedan ett par lager lack. Nu ska jag låta det torka medans jag är ute i det fina vädret!
Halv timme innan bussen går
Tidigt ute som vanligt håller vi på att göra oss i ordning inför Malins fest. Bussen går om en halv timme men är oftast för tidig, hör och häpna. För övrigt är jag lite hyper efter en lång natt framför datorn (projektskrivning) och presentation. Perfektionist som jag är när det gäller projektskrivning så tycker jag att det blev bra, kanske kunde fixat ett par figurer till för att komplementera den tunga texten.Presentationen däremot kanske kunde varit bättre, helt oförberedd och gjorde i ordning slidesen en halv timme innan. Fick kommentaren "talk with more AIR in your voice" i feedbacken men skyller på min onda visdomstand som värker varje gång jag öppnar käften ;)
Förlåt Anna, jag tyckte det var fruktansvärt rolig tanke med den hunden men kanske inte alla som delar min humor hehe =)
Ha de gött!
Dagens rubrik: stress
Mitt tangentbord glöder för tillfället, har skrivit i två dagar i rad nu och kommit halvvägs. Skiten ska in på fredag vilket stressar mig, plus att jag måste hinna göra slides till presentationen och om jag har tur kanske jag hinner förbereda mig lite. En sak som är positiv är att jag slipper oroa mig för att vara arbetslös under sommaren. Fick nämligen ett trevligt samtal från min kontaktperson att jag fått jobbet! :D Med början i mitten av maj fram till midsommar och sedan någon vecka senare på sommaren vilket innebär att jag måste försöka hitta ett till jobb för att få mina timmar. En annan rolig nyhet är att mamma och pappa är på jakt efter en hund, tydligen vill dom ha en grayhound. Tycker alla skaffar sig hundar till höger och vänster nuförtiden. Själv skulle jag mera uppskatta en katt, fast dom hårar så mycket och skulle nog inte trivas i en etta så en guldfisk är nog så långt jag skulle kunna sträcka mig just nu.
Har nog med att underhålla min mage som börjat gnälla nu igen. Den måste matas var annan timme och har blivit väldigt bortskämd den senaste tiden men idag blir det fisk på menyn. Senast jag åt fiskpinnar var när jag gick i gymnasiet så det blir en spännande gourmet att se fram emot!
Hårt arbete i kikaren
Om en vecka ska jag presentera ett 10 sidigt arbete som jag hittills skrivit 0 ord på. Det räknas bara till 25% av kursens slutbetyg så inte så farligt eller? ..näe jag måste nog skärpa mig nu! Dessutom är jag lite efter i den andra kursen och har en omtenta att se fram emot om tre veckor. Får bli en hård helg fast det hade varit kul med lite fest =/ så synd..
Va på arbetsintervju igår som jag hoppas få svar på snart. Är ett jobb på ericsson där ett par forskare behöver hjälp med att sätta ihop prototyper för nästa generations mikrovågslänkar mellan basstationer så man klarar av att leverera 4G i framtiden. Skulle vara riktigt skoj och meriterande att få ett sånt jobb så kanske man har större chans när det är dags att söka jobb på riktigt. Blev lite paff bara under intervjun när dom började snacka om sommaren. Hade fått för mig av jobbannonsen att det skulle vara som extrajobb under våren och så ville dom ta semester i en månad mitt i sommaren. Får väl söka ett jobb till för att fylla den luckan på något sätt men dom var förstående och kom själva med det förslaget. Undrar om dom andra jobben jag sökt till sommaren kan gå med på det..
Har ingen feber idag men känner mig fortfarande lite seg och halsont har gått över till högranäsborr-ont, väldigt märklig förkylning men allt går att bota med en flottig pizza och tv.
Finlasagne med spenat och pesto
Efter år av finslipande på den perfekta lasagnen så är det med glädje jag kan presenterar finlasagnen. Egentligen är det en helt vanlig lasagne fast det är detaljerna som gör det. Börja med att smälta smör i stekpannan och en lite större mängd i en kastrull. Hacka vitlök och fräs tillsammans med blandfärs. Se till att färsen inte blir som klumpar och häll sedan på två burkar krossade tomater, en köttbuljongstärning, timjan, basilika, oregano och lökpulver. Ta av värmen från plattan och låt bolognaisen stå och vila. Häll i mjöl och blanda med smöret i kastrullen (kan hända man behöver reda den extra senare om man inte gjort lasagne hundra gånger innan) och häll sedan i ett paket grädde och hälften så mycket vatten. När såsen tjocknat (som den gör när den överstiger 60 grader eftersom proteiner koagulerar då) så häller man i ca 150g valfri riven ost (gouda), brukar ha 4/5 paket i såsen och resten ovanpå lasagnen. Nu är såsarna klara och det är dags att bygga lasagnen. Ta fram en stor back och häll lite sås på botten (så att inte understa lagret bränner fast) och börja varva plattor med bolognaise, ca tre lager brukar det bli. Sedan gör man ett lager till med hackad spenat och lite bechamelsås (annars blir spenaten torr och tråkig). När sista lagret plattor är på plats så häller man resten av såsen över härligheten och det som kvarstår av den rivna osten. In i ugnen på MAX 175 (tar lite längre tid, ca en halv timme, men varför förstöra nått man lagt så mycket tid på). Resultatet blir en otroligt krämig och väl smakande lasagne. Servera med några klickar pesto och olivolja. Om man vill kan man ha soltorkade tomater i spenat-lagret också.


Fläskfilé, rostade rotfrukter och tzatsiki
Ibland kan man hitta riktigt billig fläskfilé, köpte ett halv kilo för lite över 30kr. Ett trevligt köttstycke för det går att göra ganska mycket med det, jag tycker det är gott och manligt om man marierar och grillar. I marianden kan man ha vad man vill men salvia eller rosmarin passa utmärkt till svinkött och chilli om det ska va sting. Örtblandningen och köttstycket åker ner i en plastpåse med vitlöksklyftor, olja, soja, vatten (eller apelsinjuice alt. öl beroende på örtval) och lite socker/honung. Det blir godare om filén får ligga i marinaden länge men det kvittar om man e hungrig. Rotfrukterna går däremot snabbt att blanda ihop. Jag tycker rotselleri, sötpotatis, palsternacka och morot är gott att rosta. Skär i medelstora bitar och häll i back med mycket olja (ingen olivolja, olivolja ger en jobbig bismak, tål inte höga temperaturer och passar egentligen bara i sallader eller som sås, jävla myt att de ska va så bra med olivolja) och salt samt timjan och gurkmeja (för färgens skull). Rör om så rotfrukterna inte blir torra i ugnen. In i ugnen på 175 typ tills dom fått färg o e mjuka. Köttet triv också i runt 175 och tar väl en timme eller så, det ska va 65 grader i mitten om jag kommer ihåg rätt men jag brukar bara dela stycket på mitten och kolla färgen (lite rosa ska det va). Till allt kan man ha tzatsiki som kostade 15kr på saluhallen men går att göra själv också (riven gurka, vitlök, turkisk joghurt, salt o peppar), betvivlar dock att man kommer under 15kr, speciellt inte vintertid. Bon app!

Rent dricksvatten är inte längre en självklarhet
Kollade precis på bygglov på TV4 och för första gången gjorde faktiskt en reklamfilm intryck på mig. Var tvungen att gå in o kolla på produktens sida "http://www.clearlyofsweden.se/" för tydligen är kranvattnet vi dricker skadligt för vår hälsa. Om man där skaffar ett filter för endast 1250kr (1390kr ord. pris) så skonas man dock från detta. Anledning till att skaffa sig ett filter:
- Kranvatten påverkar din hälsa negativt!
- Du slipper andas in klorgas när du duschar
- Rent dricksvatten är ett enkelt sätt för att gå ner i vikt
- Om man handlar (OBS ekologiska) råvaror så är det mer hälsosamt att skölja dem i filtrerat vatten
- Lukt och smakfritt dricksvatten förhöjer ett gott vin
"Män som t.ex. drack över två liter kranvatten om dagen bland annat genom kaffe ökade sin risk för cancer i urinblåsan med 50%"
Det är alltså inte kaffets fel utan KRANVATTNET du dricker.
"Frågan är om Du är nöjd med att Du och Din familj dricker vatten som innehåller föroreningar och gifter som kan skada hälsan"
Själv har jag inte några barn än men aldrig att jag komemr låta dem dricka gift eller duscha i klorgas, det är sånt Hitler gjorde med barnen.
Citat hämtade från /www.clearlyofsweden.se...
Spaghetti med krämig kräftsås*
Den här såsen tar väldigt kort tid på sig så man kan med fördel börja med att koka vattnet till pastan, med olja och salt. Under tiden tar man fram sin favoritstekpanna och en klick smör. Medans smöret smälter hackar man en gul lög och ett par vitlöksklyftor som får fräsas tillsammans med smöret och en nypa timjan. När vattnet kokar kör man i så mycket spaghetti man vill. Efter en tids väntan är löken mjuk och det är dags att köra i ett stort (5dl) paket creme fraiche tillsammans med dill, gräslök, lökpulver, salt o peppar. När det börjar puttra åker ett paket kräftstjärtat i och man kan med fördel ta bort pannan från plattan. Om allting stämmer rätt borde pastan vara al dente vid det här laget. Om man är deprimerad som jag efter en hård tid i skolan så kan man "unna" sig en klick smör i pastan.

*Notera inget bindestreck eller mellanrum i kräftsås
Thainudlar med kylling
Köpte en påse wok-grönsaker för att göra det enkelt, men vem har fått för sig att blommkål och morötter är thailänskt, så typiskt svenskt ;) men de funkar.
Hacka ca 4 vitlöksklyftor som vanligt och en gul lök väldigt grovt samt två thai-chillisar. Chillin ser liten och tanig ut men är inte som den man köper på konsum, alltså jag gillar starkt och förra gången hade jag i 4 stycken och kunde inte äta skiten. Skär upp en kycklingfile i lillfingertjocka-skivor. Häll allt i en het panna (höga kanter!) med en rejäl mängd olja. Kör i en godtycklig mängd sambal badjak (sambal-mix med lök mm) för att justera hettan. När kycklingen är halvt klar så är det dags för grönsakerna att gästa härligheten, antingen en svensk mix eller så gör man en egen på bambu, citrongräs, bönor mm. Medans man låter woken ta färg kokar man upp vatten i en kastrull och lägger i risnudlar (inte glasnudlar!) tillsammans med lite salt och olja. Nudlarna får inte bli för mjuka, en minut brukar räcka, annars blir det gröt. Under den här minuten hinner man med att bespruta woken med en stor mängd fisksås, palmsocker, lite soja, gurkmeja och thai-persilja. Gör en krater i mitten och knäck ett ägg. När ägget börjar koagulera så rör man om så att det blir som en äggröra. Sila nudlarna och häll över i woken. Pudra med gurkmeja och mer fisksås tills allt fått en bra färg och sälta. Servera och toppa med en kvist thai-persilja ;)


Gräddstuvad pytt
Varför inte göra någonting gott, godare?

Smält smör i en panna. Hacka ett par vitlöksklyftor o fräs tillsammans med en påse standard pytt (eldorado duger bra, same shit). När pytten fått färg kör man i grädde lite i taget o låter det koka in, tills det är krämigt och göttigt. Rör i dill, timjan, lökpulver, vitlökspulver o salt för att musta upp den annars tråkiga smaken. Servera med dill o gräslök =)

Svampsoppa från skratch
Enkelt, gott och billigt att slänga ihop. Let's cook along!
Smält smör i en stor kastrull. Hacka en gul lök, purjo, ett par vitlöksklyftor och ett par hekto champinjoner. Fräs tills färg. Släng i en buljongtärning, timjan och höfta med vattnet så det täcker allt. När det kokar häller man i lika mycket grädde som man gjorde med vattnet. Koka upp och red. Smaka med salt, muskot o mycket persilja. Klart!

